Je bekijkt nu Wat is een industrieel interieur?

Wat is een industrieel interieur?

Wat houdt een industrieel interieur nou eigenlijk in? Deze stijl heeft zijn oorsprong te danken aan oude verlaten fabriekspanden die werden omgebouwd tot woongelegenheden. Hierbij werden de authentieke elementen, zoals de robuuste uitstraling, rauwe materialen en grote stalen ramen behouden.

Een hedendaags industrieel interieur heeft de uitstraling van deze fabriekspanden, met een moderne twist. Je kan zo’n industriële inrichting natuurlijk in allerlei typen woningen toepassen door gebruik te maken van robuuste meubels en rauwe materialen.

Vloeren en muren

Hoe creëer je nou zo’n industrieel interieur? Laten we beginnen bij de basis; de vloeren en muren. Als je denkt aan die oude fabriekspanden, dan past een grijze gietvloer natuurlijk het beste bij een industrieel interieur. Daarentegen geeft een houten vloer het geheel juist een wat warmere uitstraling. 

Bij industriële muren denk je al snel aan onafgewerkte muren zonder stuc of schilderwerk. Tegenwoordig kun je met betonstuc, -verf of -behang dezelfde sfeer creëren. Ook bakstenen muren zie je vaak terugkomen. Natuurlijk kun je dan denken aan een voorzetwand, maar er bestaat ook mooi fotobehang waarbij het net lijkt alsof je een echte bakstenen muur in de kamer hebt.

Kleuren en materialen

In de meeste industriële interieurs zie je veel neutrale kleuren zoals grijs, zwart, wit en bruin. Om wat meer kleur toevoegen kun je ook kiezen voor blauw, groen en geel.

Wat betreft materialen moet je denken aan robuuste, rauwe materialen waarvan je de ‘echtheid’ nog kan zien. Bij de vloeren en muren noemden we al het beton en de bakstenen. Meubels zie je vaak in onbewerkt hout en metaal. Zo zijn grote houten tafels met metalen poten of frame eronder iets wat vaak terugkomt in een industrieel interieur. Daarnaast zie je ook leer veel terugkomen op banken en stoelen.

Lampen

Onmisbaar in een industrieel interieur zijn de fabriekslampen uitgevoerd in een verweerd metaal, die met een ketting aan het plafond worden opgehangen. Deze hanglampen zijn een echte blikvanger boven de eettafel.

Ook het kale peertje, de gloeilamp, is helemaal hot in een industrieel interieur. Vaak worden er retro gloeilampen gebruikt die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen en maten. Deze kunnen aan het plafond worden gehangen, vaak met meerdere naast elkaar.

Tot slot is de driepoot vloerlamp een lamp die je veel ziet terugkomen in een industrieel interieur. Deze zijn vaak gemaakt van metaal en soms hout, en hebben wat weg van studiolampen uit een filmstudio.

Woonaccessoires

Een industrieel interieur kan een wat koele uitstraling geven. Planten (in stoere potten) kunnen daarbij helpen, de woning krijgt dan gelijk een warmere sfeer. Ook kun je woonaccessoires toevoegen zoals gekleurde kussens, een vloerkleed, mooie kaarsenhouders of een stoere klok. Eigenlijk is er van alles te vinden met een industriële uitstraling.

Als het goed is heb je na het lezen van dit artikel een aardig beeld van wat een industrieel interieur inhoudt. Veel succes met het creëren van je eigen stijlvolle, industriële interieur!